Al vele jaren worden helikopters ingezet om hoogspanningsleidingen te inspecteren en om ze gedetailleerd in kaart te brengen. Maar veelal gebeurt deze operatie door inspecteurs waarnemers die in de helikopter zitten en de nodige foto's nemen en aantekeningen maken.
Waarom is de inspectie van hoogspanningsleidingen zo belangrijk?
Inspectie en onderzoek van elektriciteitsleidingen zijn essentiële activiteiten voor energiebedrijven en nutsbedrijven. Deze processen helpen de staat van de elektriciteitsinfrastructuur te bewaken en zorgen voor een vroege detectie van potentiële problemen zoals slijtage, aantasting van vegetatie of andere gevaren die de integriteit van hoogspanningsleidingen kunnen beïnvloeden.
Door gegevens met een hoge resolutie te verzamelen, kunnen energiebedrijven gedetailleerde kaarten en modellen maken die een duidelijker inzicht bieden in de gezondheid van hun netwerken, de bedrijfsvoering optimaliseren, kosten verlagen en een betrouwbare service garanderen.
Routinematige inspecties helpen problemen te identificeren die kunnen leiden tot stroomuitval of ongelukken, wat kostbaar en gevaarlijk kan zijn. Daarom kan het belang van nauwkeurige, tijdige en efficiënte inspectie en onderzoek van elektriciteitsleidingen niet genoeg worden benadrukt.
Een oplossing om deze inspectievluchten doeltreffender te maken
Aispeco heeft een systeem ontwikkeld welke deze job sterk vereenvoudigd maar tegelijkertijd veel nauwkeuriger data en details oppikt. Het is een relatief eenvoudige add-on voor de helikopter die snel op een Robinson R44 maar ook zonder problemen op een Airbus H135 of een Bell 407 kan worden gemonteerd.
Het add-on systeem is configureerbaar met meerdere camera- en LiDAR-opties van toonaangevende sensorleveranciers, waaronder RIEGL, Teledyne-Optech, Phase One, Sony, Jenoptik, FLIR en anderen. Het systeem kan terzelfdertijd data of foto's van 5 of zelfs 9 sensoren capteren.
Het systeem werkt met een volledig draadloze cabine en zonder aanpassingen aan de helikopter. Alles is draadloze cabine, waardoor het niet nodig is om bedrading te installeren. Een laag stroomverbruik laat toe te werken op batterijstroom. Technici kunnen het systeem monteren in 2 uur tijd.
De Belgische Elia groep is gebruiker van deze technologie (zie onderstaande video).
Foto's © Aispeco