Recent zijn er in het Amerikaanse leger een abnormaal aantal fatale helikoptercrashes geweest waardoor de Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich in hun militaire subcommissie de vraag stelden of er geen verband was tussen de vlieguren van de piloten en de crashes.
Na onderzoek kwam Brigade Generaal David Francis getuigen voor de commissie en bevestigde dat de onderzoeksdata geen correlatie aantoonde tussen de vlieguren van de piloten en de crashes. Wel toonde de data aan dat 80% van de fatale crashes direct veroorzaakt zijn door menselijke fouten; de overige 20% is direct of indirect te wijten aan mechanische fouten. Ook bevestigde de generaal dat er geen type helikopters waren die meer dan andere in crashes betrokken waren.
Indirect bevestigde de generaal dat alle piloten goed worden opgeleid en voldoende vlieguren en ervaring hebben vooraleer ze als pilot-in-command mogen vliegen.
De data toonde ook aan dat in oorlogssituaties er meer zware en fatale crashes gebeuren in het begin van de interventies dan later. Hij toonde dit aan met data van Desert Storm, Bosnie, Kosovo, Irak en Afghanistan. In 2007, toen de Irak operatie op zijn hoogtepunt was, had het Amerikaanse leger 2,39 zware of fatale crashes per 100.000 vlieguren. In de 10 jaar nadien was deze ratio gedaald naar 0.87 zware of fatale crashes per 100.000 vlieguren, vorig jaar was deze ratio 0.99 en dit jaar 0.93. De laatste drie jaar waren de meest veilige van de afgelopen 35 jaar maar toch zijn de jongste crashes de aanleiding dat het leger blijft inzetten op het verminderen van deze crash ratio.
Op de vraag van de afgevaardigden of er voldoende middelen zijn om de piloten adequaat te trainen bevestigde de generaal dat er voldoende middelen voorhanden zijn voor de trainingen.
Het leger zal verder inzetten op de 80% menselijke factoren die aan de oorzaak liggen van deze zware en fatale crashes.
Overigens is deze 80% ratio in lijn met de statistieken van burgerhelikopters wereldwijd over de laatste 5 jaar. Ook onze eigen statistieken voor de crashes met Benelux helikopters wijzen in die richting. De hedendaagse helikopters en het onderhoud zijn duidelijk betrouwbaarder geworden, nu moeten we nog werk maken van een beter en blijvend veiligheidsbesef bij de piloten. Ook acties zoals "Don't Push It, Land It" moeten dit helpen.
Maar de uitspraak van generaal Francis dat er geen correlatie bestaat tussen het aantal vlieguren en crashes is misschien correct voor de ervaren Amerikaanse leger helikopterpiloten, dit is niet wat onze data ons verteld. In onze eigen statistieken voor de ongevallen in de Benelux is het duidelijk dat piloten met minder dan 500 vlieguren ervaring eerder in een helikopterincident betrokken zijn dan piloten met meer vliegervaring; in 62% van alle ongevallen heeft de betrokken piloot minder dan 500 vlieguren.
EASA publiceerde ook een beperkte analyse van de oorzaken van de 24 HEMS (Medische Urgentie) helikopterongevallen; dit kun je hier bekijken. We moeten hierbij vermelden dat het landen van medische helikopters meestal niet eenvoudig maar dat hier ervaren tot zeer ervaren piloten aan het werk zijn.