Volocopter, de Duitse pionier op het gebied van stedelijke luchtmobiliteit (UAM), heeft met succes een testvluchtcampagne voltooid voor zijn multirotor heavy-lift vrachtdrone, de VoloDrone. De campagne werd uitgevoerd in het DLR National Experimental Test Center for Unmanned Aircraft op de luchthaven Magdeburg-Cochstedt in Duitsland.
De laatste dag van het 14-daagse testprogramma werd besloten met een publieke demonstratie van 'deconflict' testvluchtscenario's die vallen onder het CORUS-XUAM-project. De CORUS-XUAM-test was gericht op het harmoniseren van de digitale Air Traffic Management (ATM)- en Unmanned Traffic Management (UTM)-interfaces, zodat nieuwe luchtruimgebruikers veilig kunnen worden geïntroduceerd in het bestaande luchtruim.
Momenteel zijn ATM-systemen niet ontworpen om de toename van het aantal vliegtuigen of de digitalisering van UAM aan te kunnen. Het harmoniseren van bestaande en nieuwe verkeersbeheersystemen voor gloednieuwe vliegtuigintegratie zal zorgen voor efficiënte grootschalige operaties. Deze naadloze overgang vereist een sterke samenwerking in het UAM-ecosysteem, van zowel bestaande als nieuwe spelers in het veld.
Deze nieuwste CORUS-XUAM-testvlucht omvatte de op afstand bestuurde/geautomatiseerde vluchten van de VoloDrone, met onvoorziene omstandigheden en obstakels in vooraf bepaalde vliegroutes.
Terwijl de vluchten fysiek plaatsvonden in Cochstedt, was het gesimuleerde digitale luchtruim dat van de luchthavens van Frankfurt en Londen, die nauwkeurig werden verkleind en in kaart werden gebracht om te passen in de fysieke ruimte van het vliegveld van Cochstedt. Deze real-world use cases waren gericht op oefeningen om voorrang te geven aan prioritair verkeer en het wijzigen van vliegsnelheden om het beheer van de verkeersstroom te vergemakkelijken.
Dit project heeft financiering ontvangen van het initiatief van de EU Single European Sky ATM Research (SESAR) Joint Undertaking, in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.