Bezig met laden...

Logboek

EU Next Generation Rotorcraft Technologies Project

EU Next Generation Rotorcraft Technologies Project

De Europese Commissie zal in het totaal 1,2 miljard EUR aan EU-financiering toekennen ter ondersteuning van 61 gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op defensiegebied, die zijn geselecteerd in het kader van het Europees Defensiefonds (EOF). In het totaal beschikt het EOF over een budget van € 8 miljard voor de periode 2021-2027. Meer dan € 2,6 miljard daarvan gaat naar de financiering van gezamenlijk defensieonderzoek om opkomende en toekomstige veiligheidsdreigingen aan te pakken.

Het Europees Defensiefonds heeft ook het helikopter-project ENGRT (EU Next Generation Rotorcraft Technologies Project) goedgekeurd als een van de 61 defensie onderzoeksprojecten. Het project heeft de focus op de volgende generatie van Europese militaire helikopters.

ENGRT zal volgende aspecten onderzoeken en voorbereiden: 

  • Analyse van de toekomstige noden voor militaire helikopters
  • Welke mogelijkheden en voorzieningen zijn er nodig in de toekomstige militaire helikopters
  • Alternatieve militaire VTOL-platformen
  • Vluchtsimulators
  • Het opstellen van een roadmap voor de technologie voor militaire helikopters van de toekomst met strategie voor een modulaire fabricatie, met een analyse van de operationele levenscyclus en met verschillende concepten voor MRO (maintenance, repair & overhaul).

Airbus Helicopters werd aangesteld als coördinator van een consortium van 24 bedrijven en onderzoeksinstellingen uit 8 landen, die allen reeds direct of indirect betrokken zijn bij de Europese helikopterindustrie. De studie loopt over 42 maanden en de Europese Commissie betaalt hiervoor €40 miljoen. Intussen heeft Bruno Even, CEO van Airbus Helicopters reeds positief gereageerd op dit project en de rol van Airbus Helicopters.

Maar blijft de vraag hoe dit past in de verschillende initiatieven die er de laatste maanden rond de volgende generatie militaire helikopters in de NATO of in Europa zijn opgestart:

Duidelijk is dat zowel de Europese als Amerikaanse militaire industrie hier de miljarden militaire aankopen naar zich toe willen trekken. Aan geld blijkbaar geen nood nu de Europese defensiebudgetten een boost hebben gekregen. Deze drie projecten zullen 'naast elkaar' functioneren zonder de minste coördinatie en zullen uiteindelijk elkaar direct en indirect beconcurreren. Spijtig en verspilling van belastinggeld en tijd... 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *