Maandag 25 november 2019 zal een zwarte dag blijven in de geschiedenis van de Franse militaire helikopters.
Bij een botsing op lage hoogte tussen een Cougar AS532UL en een Tiger EC665 van de franse ALAT zijn 13 slachtoffers gevallen. Geen van de inzittenden heeft het ongeval overleefd.
Ook Belgische militairen zijn momenteel actief in het land en ook Nederland heeft in het verleden deelgenomen aan operaties in Mali. Nederland verloor in maart 2015 een Apache bij een missie boven Mali. In juli 2017 verloor de Duitse Bundeswehr ook een Tiger bij een operatie in Mali.
Omstreeks 19u40 LT waren beide helikopters samen met een tweede Tiger-helikopter ingeschakeld in een operatie tegen terroristen in de streek van Liptako in Mali. De operatie is een onderdeel van de operatie Barkhane gericht tegen de IS en Al Qaeda terroristen in Mali.
De avond was reeds gevallen toen beide helikopters steun moesten verlenen aan een groep commando's die een aantal terroristen hadden onderschept. Het was een complexe operatie in het volledige donker en op zeer lage hoogte. Bij deze actie is de Cougar helikopter, waarin 11 militairen zaten, in aanraking gekomen met de Tiger aanvalshelikopter die luchtsteun kwam verlenen. In de Tiger EC665 zaten twee piloten. Beide helikopters zijn neergestort en er waren geen overlevenden. De derde helikopter die deelnaam aan deze missie is ongedeerd.
Volgens de eerste berichten van het Franse ministerie van Defensie zijn 6 officieren, 6 onderofficieren en 1 korporaal-chef omgekomen. Beide helikopters en 7 slachtoffers waren afkomstig van het 5e Regiment aanvalshelikopters uit Pau.
Details van de helikopters:
- Cougar AS532 UL
- 11 slachtoffers
- Callsign: tbc
- Serial: tbc
- Tiger EC665 model HAP
- 2 slachtoffers
- Callsign: tbc
- Serial: tbc
- HAP: met twee Mistral missielen en raketlanceerder
Wij volgen dit verder op.
Update:
27/11/2019:
- Beide datarecorders (zwarte dozen) zijn teruggevonden en zullen naar Parijs worden overgevlogen voor onderzoek.
- De BEA (Bureau d'Enquetes et d'Analyses), het Franse onderzoeksorgaan voor de burgerluchtvaart, werd belast met het onderzoek.
28/11/2019:
- De ISWAP, afdeling van IS in de West-Afrikaanse provincie, heeft de verantwoordelijkheid voor de helikoptercrash opgeeist. Het stelt dat het beschieten van de helikopters door haar strijders ertoe geleid heeft dat een helikopter een verkeerde beweging moest maken en daarbij de andere helikopter heeft geraakt. Het Franse militair commando zet het onderzoek naar de ware toedracht van het ongeval, met hulp van BEA voort.
29/11/2019:
- De Franse Generaal Francois Lecointre verklaarde dat er geen schoten werden afgevuurd op de helikopters en dat de crash niet werd veroorzaakt door de tussenkomst van de ISWAP strijders. Hij voegde eraan toe dat het onderzoek de juiste oorzaak van de crash zal aantonen en dat de familie's van de slachtoffers het recht hebben om de juiste omstandigheden van de crash te kennen.