De nieuwste helikopter van de Nederlandse Luchtmacht, de NH90, is aan boord van Hr. Ms. De Ruyter op weg naar Somalië. Het is de eerste buitenlandmissie voor de maritieme boordhelikopter. Hoewel hij in de huidige configuratie nog niet alle missietaken kan uitvoeren, levert de NH90 een belangrijke bijdrage aan de EU-antipiraterijmissie Atalanta.
De boordhelikopter wordt voornamelijk ingezet voor inlichtingen-, patrouille- en verkenningsvluchten en fungeert daarmee als de ‘oren en ogen’ van het fregat. Met geavanceerde waarnemingsapparatuur zoals een warmtebeeld-infraroodcamera, radar en peilapparatuur kan ingewonnen informatie via een datalinkverbinding snel en automatisch worden doorgegeven.
De helikoptercrew bestaat uit een vlieger, een coördinator voor de tactische uitvoering van de missie en een operator die de sensoren bedient, waarnemingen analyseert en indien noodzakelijk de boordwapens inzet. Voor de helikopteroperaties vanaf de De Ruyter zijn in totaal 13 militairen aan boord.
Partnerlanden
Omdat de Nederlandse inzet met het maritieme NFH-type ook internationaal gezien bijzonder is, worden de partnerlanden op de hoogte gehouden van de resultaten en ervaringen. De NH90 (NATO Helicopter 90) is namelijk het resultaat van jarenlange samenwerking binnen de 4 NAVO-landen Italïe, Frankrijk, Duitsland en Nederland en hun nationale vliegtuigfabrikanten.
Aanschaf NH90’s
Nederland heeft 20 NH90’s gekocht. Daarvan zijn er 12 specifiek voor maritieme operaties en 8 voor tactisch transport vanaf zee en boven land. De NH90 wordt ook ingezet voor de search and rescue-taak in Nederland. Uiteindelijk neemt hij alle taken over van zowel de drie AB-412-helikopters op Vliegbasis Leeuwarden als van de inmiddels uitgefaseerde Lynx-helikopters in Den Helder.
De helikopter die in februari als 8e wordt geleverd heeft als eerste de zogenoemde Full Operational Capable-configuratie. De eerste NH90’s zijn, na een evaluatieperiode, in de 2e helft van 2013 volledig operationeel inzetbaar.
Operatie Atalanta
Operatie Atalanta is een missie van de Europese Unie, gericht op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Naast het verstoren van piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, vindt onder EU-vlag bescherming en escortering plaats van kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de VN.
Sinds 2009 draagt Defensie bij aan zowel Atalanta als aan de NAVO-operatie Ocean Shield. De laatste Nederlandse bijdrage met een schip was tot december 2012 met Hr. Ms. Rotterdam.