Noorwegen blijft worstelen met de beschikbaarheid van haar NH-90 helikopters. Deze helikopters werden aangekocht om de grenzen te bewaken en andere kustwachtoperatie's uit te voeren maar volgens de minister van Defensie duurt het bereiken van voldoende operationele beschikbaarheid van deze helikopters veel langer dan gepland.
In 2001 kocht de Noorse Defensie 14 NH-90 helikopters waarvan 8 bestemd voor de Kustwacht, ter vervanging van zes Westland Lynx helikopters. Zes waren bestemd om gebaseerd te worden op de nieuwe fregatten van de Noorse Marine voor ASW (anti-submarine warfare) en marine ondersteuningsmissies.
De levering was origineel voorzien tussen 2005 en 2008. Vandaag, 20 jaar na de bestelling heeft Noorwegen 7 van de 14 bestelde NH-90 helikopters operationeel. De resterende 'zouden' volgens de nieuwe planning van de Leonardo Tessara (Venetië) fabriek, uitgeleverd worden voor eind 2022. Het kostenplaatje van NOK 5,7 miljard is intussen opgelopen tot NOK 6,8 miljard of € 677 miljoen.
Het wachten beu heeft de minister van Defensie nu besloten om een aantal helikopters te gaan huren om snel extra capaciteit bij te creëren. Deze helikopters zullen worden ingezet bij opdrachten die geen complex platform nodig hebben als de NH-90.
Deze beslissing was meer dan nodig en is een eerste stap om toe te geven dat de 14 NH-90 helikopters, indien zij eind 2022 allemaal geleverd zullen zijn, nooit voldoende operationele vlieguren zullen kunnen maken als origineel voorzien. Dit is geen Noors probleem maar een NH-90 probleem. De vele onderhoudsbeurten, de vele ongeplande reparatie's en de trage leveringen van onderdelen maakt dat de NH-90 teveel en te lang aan de grond staat en te weinig operationeel beschikbaar is.
Lees ook ons artikel uit november 2019 over de Noorse NH-90, die door de Noren de 'helikopterramp' werd genoemd.