Zeeland heeft een helikopterprimeur te pakken. Deze regio gaat als eerste in de wereld de zoet-zoutverdeling in de bodem in kaart brengen middels een nieuwe techniek.
Dat gebeurt met een helikopter waar een meetinstrument onder hangt met de vorm van een grote sigaar dat door middel van elektromagnetische straling de zoet-zoutverdeling in de ondergrond bepaalt.
Klimaatverandering
Zeeland is omringd door zout water. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en wijzigt de verdeling tussen neerslag en verdamping. Dat kan op termijn problemen geven voor de zoetwatervoorziening. Provincie Zeeland stimuleert daarom verschillende initiatieven voor opslag van en een efficiëntere omgang met zoet water
Verbouwen
Met de metingen wordt duidelijk waar al zoet water in de bodem zit of waar zoet water het beste kan worden opgeslagen. Dat is belangrijke informatie voor waterbeheer, natuur en boeren. Die kunnen zo beter kiezen welke gewassen ze op hun land kunnen verbouwen.
De metingen zijn eind 2014 begonnen boven het grondgebied van Sluis en Terneuzen. Dit jaar volgt de rest van Zeeland en een deel van West-Brabant.
Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door het Deltafonds, Provincie Zeeland, Evides Waterbedrijf, Rijkswaterstaat Zee & Delta, Vlaams Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), Waterschap Scheldestromen, Vereniging van Zeeuwse gemeenten en Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO).
Bron: Omroep Zeeland