Intussen is bekend geworden dat de US Army reeds in Februari besloten heeft om de afname van de Boeing AH-64E Apache helikopter tijdelijk stop te zetten. Reeds 30 jaar levert Boeing deze gevechtshelikopter in verschillende versies aan het Amerikaans leger maar nu is een technische probleem de oorzaak dat de leveringen werden opgeschort.
De US Army is bezorgd over een kritisch veiligheidsaspect; de "Jesus nut". Het leger heeft geen vertrouwen meer in de bout die de hoofdrotor aan de helikopter vastschroeft. Brigade Generaal Thomas Todd vertelde aan Defense News, dat Boeing werkt aan de redesign van dit component maar dat dit reeds 6 maanden duurt.
Deze "Jesus nut", zo genoemd om zijn levensbelangrijke functie in het rotorsysteem, was de oorzaak van een in-vlucht hoofd-rotor separatie van de helikopter bij een crash van een Apache in Galveston, Texas op December 28, 2012, waarbij de twee piloten om het leven kwamen.
Naast het stopzetten van de afname van nieuwe Apaches heeft de US Army ook beslist om alle Apaches die in dienst zijn aan de grond te houden tot na een controle van de "Jesus nut" op eventuele cracks of andere beschadigingen.
Dit probleem is niet echt nieuw. Bij de eerste leveringen van de Apache in 1987 werden een aantal bouten gevonden met cracks, toen werd de oorzaak gevonden bij een slechte fabricatie van een serie van deze Jesus nuts.
Boeing's ingenieurs maken overuren om het probleem op te lossen en de US Army is deze keer vastberaden dat de oplossing het probleem uit de wereld moet helpen; het risico voor de piloten en de peperdure helikopters (+/- $35 miljoen) is te belangrijk.
Generaal Thomas Todd heeft in zijn publieke verklaring een duidelijke boodschap gegeven aan Boeing: "We expect Boeing as well as anybody that provides a product to the US Army to put a good-faith effort forward in addressing efforts like this any time, and again we look forward to returning a great capability of the Apache Echo model to the fleet soon."
Dit probleem komt op een erg vervelend moment voor Boeing, zeker nu de Army allerlei optie bestudeerd voor de 'next generation' helikopters.