Bosbranden vormen een aanzienlijk rampenrisico voor heel Europa. Ze beschadigen ecosystemen, vernietigen bossen en verwoesten de levens van veel van onze burgers. De afgelopen jaren en ook nu weer in 2022 hebben branden honderden bossen verwoest en duizenden beschermde gebieden over de hele lengte en breedte van de Europese Unie verwoest.
De bosbranden in Europa worden steeds erger. In de afgelopen tien jaar heeft het EU-mechanisme voor civiele bescherming gereageerd op meer dan veertig grootschalige noodgevallen, waarbij een op de drie verzoeken om hulp ging naar natuurbrandrampen. Door klimaatverandering wordt het bosbrandseizoen ook met enkele maanden verlengd, waardoor de kans op meer natuurbranden in de EU steeds groter wordt. Tegelijkertijd heeft de uitbreiding van brandhaarden naar het noorden geleid tot nieuwe kwetsbaarheden voor de lidstaten, met name Zweden, Finland en Denemarken.
In 2022 werden Portugal en Griekenland weer zwaar getroffen door bosbranden maar ook Tsjechië en Duitsland hebben te kampen gehad met zware bosbranden als gevolg van de aanhoudende droogte.
Afgelopen maandag hebben de EU-commissie en de ministers van de EU-landen overlegd over deze problematiek. Op voorstel van Eurocommissaris voor Crisisbeheersing, de Sloveen Janez Lenarcic, werd besloten om de versnelde aankoop van een vloot blushelikopters te onderzoeken in de begroting 2023. De bestaande en bescheiden brandblusvloot van de EU, rescEU, kan de vraag van de lidstaten niet voldoen.
De Eurocommissaris pleit om op alle niveaus nauwer samen te werken via het Europese Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties, zodat we ons op grootschalige bosbranden kunnen voorbereiden en beter reageren.