Bezig met laden...

Logboek

Robinson R66 en zijn nieuwe staartvlakconfiguratie

Robinson R66 en zijn nieuwe staartvlakconfiguratie

Intussen zijn er meer details bekend over de nieuwe versie van de staartrotor van de Robinson R66. Na de certificering door de FAA van de nieuwe staartvlakconfiguratie heeft Robinson beslist om alle R66 turbinehelikopters voor de Amerikaanse FAA markt en vanaf serienummer 1279 in de nieuwe configuratie uit te leveren.

Daarnaast werd ook bekend dat Robinson samenwerkt met EASA en civiele luchtvaartautoriteiten van andere landen om de aanpassingen aan de Robinson R66 te laten certificeren op basis van de FAA-goedkeuring.

Robinson heeft ook al bevestigd dat het een ombouwkit voor de R66 zal produceren tegen een 'lage' prijs (zonder te specificeren wat deze lage prijs zal zijn).

Nu is ook bekend dat Robinson werkt aan de certificering van de nieuwe staartvlakconfiguratie voor zowel de Robinson R44 als de R22. Hoever ze hiermee staan is niet bekend. Maar in geval van een certificatie zal ook voor de R44 en R22 een ombouwkit beschikbaar worden.

De doelstelling van Robinson met dit ganse project en hierbij gesteund door een aantal wetenschappelijke onderzoeken, is ongetwijfeld het aantal ongevallen vermijden waarbij de staartboom wordt 'afgekapt' door de rotorbladen (mast bumping).

Vooral in Australië en Nieuw-Zeeland is er al jaren discussie over de verantwoordelijkheid van Robinson bij een aantal fatale ongevallen door mast bumping. Voor juristen zal deze aanpassing het bewijs leveren van Robinson's verantwoordelijkheid. Robinson heeft in zijn aankondigingen bewust alleen gesproken over stabiliteit bij hoge snelheid en niet gesproken over de invloed op 'mast bumping' situaties. 

Het is uitkijken naar de certificatie van deze aanpassingen door EASA maar naar de reactie van de luchtvaartautoriteiten uit Australië en Nieuw-Zeeland. We houden dit project op onze radar.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *