Australische NH90 Taipan worden gesloopt voor onderdelen
Eind vorig jaar speculeerden we nog dat de vloot van 45 NH90-helikopters van de Australische Defensie mogelijks een tweede leven zouden krijgen in Oekraïne maar intussen is het duidelijk geworden dat Australië de helikopters zal ontmantelen en in onderdelen zal verkopen.
Blijkbaar hebben Nieuw-Zeeland, andere NAVO-landen die de NH90 in dienst hebben en ook Airbus Helicopters interesse getoond om herbruikbare onderdelen van Australië over te nemen. Experten stellen dat de herbruikbare onderdelen van één NH90-helikopter ongeveer $ 18 à 20 miljoen waard zijn op de tweedehandsmarkt. De actuele schaarste van NH90-onderdelen zal zeker meespelen in de prijs.
In de Australische pers wordt geschreven dat de 'lege' romp van de NH90, gebouwd uit koolstofvezel, zal worden begraven. Dat is blijkbaar de meest milieuvriendelijkste manier om zich van deze grote onderdelen te ontdoen.
De drie Surinaamse Chetak-helikopters (Alouette) staan al weer aan de grond
Nadat ze bijna 2,5 jaar aan de grond hadden gestaan door technische onderhoudsproblemen waren de drie Chetak-helikopters van de Surinaamse Luchtmacht eind februari 2022 weer actief. Maar intussen zijn de activiteiten van de drie helikopters gestopt en staan de toestellen weer aan de grond omdat de verplichte onderhoudswerkzaamheden vertraging hebben opgelopen.
De drie helikopters zijn gebouwd door het Indische HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) en de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden worden door technici van het bedrijf uitgevoerd.
De opgelopen vertraging zou te wijten zijn aan de herschikking van de bilaterale schulden tussen India en Suriname. Intussen zou Suriname een bedrag hebben overgemaakt en zou HAL de onderhoudswerkzaamheden kunnen starten.
Suriname heeft sinds de aanschaf van deze toestellen in 2015 nog maar weinig plezier beleefd aan de Chetaks, die de Indiase versie zijn van de Franse Alouette III.
Foto NH90 Taipan - credit DVID - PO1 Kyle Carlstrom
Foto Chetak © Embassy of India in Paramaribo