Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel 1)

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel 1)

Eerst even over de activiteit van onze helikoptervloot. De afgelopen maand juni 2024 was (weer) een zwakke maand wat betreft het aantal helikoptermeldingen boven de Benelux. Juni 2024 was in vergelijking met de twee vorige jaren de maand met de minste helikoptermeldingen; alleen juni 2021 deed nog iets minder. Het blijvend wisselvallig en regenachtig was eens te meer de oorzaak van de mindere activiteit blijkbaar vooral op gebied van opleiding.

Juni 2024: 2.412 helikoptermeldingen boven de Benelux
Juni 2023: 2.726
Juni 2022: 2.656
Juni 2021: 2.335
Nota: een helikoptermelding is een helikopter die op een dag minstens één vlucht maakt. 

 

Eerste Robinson R44 Cadet verdwijnt uit het Belgisch luchtvaartregister

De allereerste Robinson R44 Cadet in het Belgisch register, met registratie OO-FDS, is verkocht aan het Zwitserse bedrijf Robert Fuchs AG, Fuchs Helikopter. Het toestel werd nieuw in het Belgisch register ingeschreven op 30 mei 2022 en heeft bij Heli&Co zowat 1.200 vlieguren gemaakt voornamelijk bij pijplijninspecties. Het stond sinds 24 april 2024 te koop.

De helikopter vloog op 12.06.24 als OO-FDS het traject Maastricht/Beek (Nederland) - Zwartberg - Grenchen (Zwitserland) - Schindellegi heliport (Zwitserland). In Zwitserland werd het knalgele toestel intussen ingeschreven als HB-XYF. 

Eigenaar Heli Support liet al eerder weten dat het een nieuwe Robinson R44 Cadet zal aankopen.

 

Airbus Colibri H120 met registratie OO-TRF verkocht in Oostenrijk

Deze mooie Colibri H120 OO-TRF werd in november 2020 in het Belgisch luchtvaartregister ingeschreven. Het toestel werd gebouwd in 2001 en was voordien ingeschreven in Frankrijk als F-GTGB. Het toestel was een tijdlang op de luchthaven van Luik gebaseerd maar het kwam daar nooit tot vliegen. 

Zijn laatste vlucht als OO-TRF dateerde al van 31.01.22 vanaf de luchthaven van Liège naar de Nederlandse luchthaven van Maastricht/Beek bij Aircraft Solutions. Deze helikopter werd er op 30.08.23 zonder rotorbladen opgemerkt in de loods van de firma Aircraft Solutions bv. Daar werd het toestel op 28 juni 2024 opgeladen op een dieplader om daarna via de weg te worden getransporteerd naar zijn nieuwe Oostenrijkse eigenaar.

Het toestel is nog niet officieel afgeschreven uit het Belgische luchtvaartregister.

 

Schweizer 300CB met registratie N511MK staat te koop

Deze mooie zwarte Schweizer met registratie N511MK die vroeger in de UK vloog maar sinds 2019 naar België kwam en in het Amerikaans luchtvaartregister werd ingeschreven staat weer te koop.

We zagen het toestel reeds te koop staan in juli 2020 en sinds 19 juni 2024 staat het nu te koop bij Heli Support, de vraagprijs is deze keer €208.000 plus BTW.

Je kunt extra foto's van het toestel vinden via deze link.

 

 

 

Opsporing verzocht - crash van Robinson R22 HP met registratie OO-VCP

We kregen reeds enige tijd geleden informatie van de crash van de OO-VCP op zaterdag 6 oktober 1984. Op die dag vloog deze helikopter voor het solidariteitsprogramma 48.81.00 bij de Waalse omroep RTBF.

Aan boord waren piloot Marcel Huysmans (van het toenmalige VC Helikopters) en de befaamde Brusselse zanger Lange Jojo, onder andere bekend van Jules César en On a Soif. 

Bij het opstijgen ergens in het dorpje Houmont, in de provincie Luxemburg, zou het toestel hoogspanningskabels geraakt hebben en gecrasht zijn in een weide.

Piloot Huysmans zou zijn omgekomen en Lange Jojo overleefde de crash maar hield er wel een gebroken been, wat schaafwonden en een levenslange schrik voor helikopters aan over. Het toestel was total loss en 'zou' in brand zijn gevlogen.

Er is weinig bekend over dit ongeval en we zoeken meer informatie over de reden van de vlucht, de plaats van het ongeval, de omstandigheden van het ongeval, en meer. We zoeken ook foto's of bewegende beelden van de OO-VCP of het ongeval. 

Je kunt hierop reageren via onderstaande reactie box of via een email

 

Oude Belg ingeschreven in het Spaans luchtvaartregister

Vijf maand nadat de knappe JetRanger van Peter Aerts naar Spanje verhuisde en op 5 februari 2024 uit het Belgisch luchtvaartregister verdween, is het toestel nu ingeschreven in het Spaans register.

In België vloog het toestel onder de registratie OO-EPA.

Op 2 juli 2024 werd het in Spanje ingeschreven als EC-OHI.

 

 

 

Voorzorgslanding voor de Robinson R44 met registratie OO-AAR

Op 18 juni 20244 maakte de Robinson R44 met registratie OO-AAR een voorzorgslanding in een tuin te Lint omdat de zichtbaarheid als gevolg van de hevige regenval geen veilige vlucht meer toeliet.

Een mooi voorbeeld dat men bij problemen met een helikopter bijna overal veilig kan landen en wachten op beter weer om verder te vliegen. Chapeau voor de piloot, een perfecte beslissing.

De Robinson R44 voerde een pijplijn controlevlucht uit voor operator Heli&Co en wilde terugvliegen naar zijn basis op EBAW.  

De dag erna op 19 juni kon de helikopter vanaf de tuin in Lint veilig verder vliegen naar de Antwerpse luchthaven. Het vertrok nog dezelfde dag naar de Nederlandse luchthaven van Maastricht/Beek, naar de firma Aircraft Solutions. Op 24 juni 2024 was de OO-AAR terug op de Antwerpse luchthaven.     

Foto OO-AAR © Geert Diopere - met onze dank.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *