Het Amerikaanse Bristow, wereldwijde marktleider op gebied van civiele helikopteroperaties, wil zich op het vlak van AAM (Advanced Air Mobility) sterk in de markt zetten. Ondanks het feit dat deze markt nog moet ontwikkeld worden en de eerste eVTOL's nog moeten uitontwikkeld en gecertificeerd worden heeft Bristow reeds vier strategische partnerschappen aangegaan met ontwikkelaars van eVTOL's en sVTOL's.
Afgelopen week kondigde Overair aan dat ze een Memorandum of Understanding (MOU) heeft ondertekend met de Bristow Group. De twee bedrijven zijn van plan om samen te werken voor de commercialisering van de Butterfly. Overair's Butterfly, een geluidsarme eVTOL, kan vijf passagiers vervoeren met vracht tot 160 kilometer en dat met een topsnelheid van 174 knopen in alle weersomstandigheden.
Bristow heeft 20 tot 50 Butterfly eVTOL's besteld. "Onze MOU met Overair stelt ons in staat om onze leidende positie in de verticale transportmarkt die we in de afgelopen 70+ jaar hebben opgebouwd te versterken en zal nu de weg vrijmaken voor de volgende generatie verticale vluchten. Onze samenwerking faciliteert uitbreiding naar nieuwe markten met duurzame, innovatieve en efficiënte diensten voor eVTOL luchttransport", aldus Chris Bradshaw, President en Chief Executive Officer van Bristow. "Als wereldleider op het gebied van VTOL kunnen Bristow's operationele expertise en efficiëntie, ondersteund door het vertrouwen van onze klanten, een eVTOL veilig op de markt brengen."
Bristow, een van 's werelds grootste en meest ervaren helikopteroperators, is van plan de unieke eigenschappen van deze eVTOL's te gebruiken om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het bedrijf begrijpt de voordelen van een gevarieerde vloot en is van plan zijn bestaande activiteiten te diversifiëren met de Butterfly en de andere eVTOL's, voor commerciële luchttaxiroutes in grootstedelijke gebieden. Van de vier eVTOL's die Bristow momenteel overweegt, is Butterfly het enige vliegtuig met een vectored-stuwkrachtconfiguratie.
In eerste instantie zullen Overair en Bristow onmiddellijk samenwerken om tegen 2025 de FAA-certificatie te bekomen.
De andere drie partners van Bristow in zijn AAM (Advanced Air Mobility) project (klik hier) zijn:
Overigens is Bristow ook nog steeds de lanceringsklant van Leonardo voor de civiele tiltrotor AW609 die binnenkort (?) zal worden gecertificeerd. Hoe men dat allemaal bij Bristow zal bolwerken is nog even afwachten.
Onze conclusie:
Bristow gelooft duidelijk in de toekomst van de eVTOL als belangrijke speler voor het commerciële luchttaxi verkeer binnen grootstedelijke gebieden. Het wil hier een leidende rol in spelen. Met de verschillende samenwerkingen wil Bristow niet van één eVTOL ontwikkelaar afhankelijk zijn en wil het tegelijkertijd toegang hebben tot de alle aspecten van de eVTOL.
Alles staat of valt natuurlijk met het succes van de nieuwe generatie eVTOL's, hun certificatie en hun acceptatie op de nieuwe markten. Maar als het lukt kan Bristow zijn omzet diversifiëren en minder afhankelijk worden van de cyclische olie- en gasproductie, die in de komende decennia meer en meer marktaandeel zal verliezen op de energiemarkt (zie BP tabel evolutie olieconsumptie).