Het is al een tijdje stil rond de vervanging van de verouderde Duitse Sikorsky CH-53D zware helikopters, maar nu wordt het menens.
Tegen 13 januari 2020 moesten de finale aanbiedingen worden binnengestuurd. Er waren twee aanbieders, Sikorsky met de opvolger van de CH-53D, de King Stallion CH-53K en Boeing met de Chinook CH-47F. Beide aanbiedingen zijn conform het eisenpakket van het Duitse leger.
Dat deze vervanging nu weer actueel wordt heeft te maken met het feit dat de Duitse defensie stilaan haar keuze moet gaan maken en dat zowel Sikorsky als Boeing hun sterke punten publiek willen maken in de hoop dat ze wat druk kunnen zetten via de publieke opinie. Het gaat over de aankoop en 30 jaar onderhoud van een vloot van minimum 44 tot maximum 60 zware helikopters
Vooral Boeing heeft met de Chinook een aantal argumenten die de Duitse belastingbetaler wellicht zal doen nadenken. De Chinook voldoet aan de eisen van het leger en heeft een aanbieding gedaan die de helft kost als de aanbieding van Sikorsky. Daarnaast is het Chinook platform sinds vele jaren met succes in dienst bij vele andere NATO-landen. Zowel Nederland als de UK gebruiken de Chinooks en hebben een goed beschikbaarheid. Dat terwijl de Sikorsky CH-53D, die de Duitsers nu gebruiken maar een beperkte beschikbaarheid hebben.
Boeing maakt zich ook sterk dat het Duitse leger de extra draagkracht die de CH-53K King Stallion kan bieden, niet nodig heeft. Deze draagkracht is nodig voor de Amerikaanse marine omdat die een 11-ton Joint Light Tactical Vehicle willen vervoeren. Het Duitse leger daarentegen heeft geen dergelijke nood en plant ook geen aankoop van een dergelijk toestel.
De kinderziekten van de nieuwe King Stallion CH-53K worden door Boeing aangehaald om de jarenlange betrouwbaarheid van de Chinook in de verf te zetten. Op gebied van de 'glas' cockpituitrusting is er helemaal geen verschil, beiden zijn uitgerust met een 'glas' cockpit van Collins Aerospace, onderdeel van Raytheon Technologies.
Zoals reeds vermeld is de aankoopprijs van een Boeing CH-47F Chinook, afhankelijk van de uitrusting, een bedrag $40 tot 50 miljoen terwijl de King Stallion van Sikorsky tussen de $80 en 95 miljoen kost. Maar dat is niet alles, een vlieguur met de Chinook CH-47F kost $10.600 terwijl een King Stallion $42.000 per vlieguur kost. Daarenboven kost het onderhoud bij de Chinook $4.300 per vlieguur en bij de King Stallion niet minder dan $25.100. Je hebt geen rekenmachine nodig om het verschil te berekenen!
Als je deze argumentatie leest moet je toch gaan denken dat Boeing, samen met zijn industriële Duitse partners, een stevige aanbieding heeft gedaan met de Chinook waar Defensie terdege rekening zal moeten houden. Sikorsky, die weliswaar de bestaande CH-53D helikopters heeft vliegen, zal een goede argumentatie nodig hebben om Boeing van tafel te vegen.
Wordt binnenkort vervolgd...