Bezig met laden...

Logboek

Lama brak 50 jaar geleden het helikopter wereld hoogterecord

Lama brak 50 jaar geleden het helikopter wereld hoogterecord

Op 21 juni 1972, net 50 jaar geleden, verbrak een Aerospatiale (nu Airbus) Lama SA315B het hoogte wereldrecord met een helikopter door niet minder dan 12.442 meter hoogte te bereiken.

De Lama helikopter SA315B was een variante van de Aerospatiale Alouette II SE3150 met Turboméca Astazou-motor en aangepast voor hoge hoogtes. 

Onderstaande video toont een interview met Jean Boulet, de piloot die dit wereldrecord vestigde. Hij deed er 20 minuten over om boven te geraken en 25 minuten om in autorotatie terug naar beneden te vliegen nadat de turbine op hoge hoogte een 'flame out' had gekregen en niet meer wou starten. Het toestel was danig lichter gemaakt dat zelfs de artificiële horizon ontbrak. Piloot Boulet gaf toe dat hij wel erg zenuwachtig was!

Dit hoogterecord werd uitgevoerd om de uitzonderlijke kwaliteit van de Lama-helikopter bij het uitvoeren van luchtwerk en reddingen op grote hoogte te demonstreren en om deze in bergachtige gebieden van de wereld te commercialiseren. Dit is wonderwel gelukt en de Lama kreeg voor altijd het etiket opgeplakt van de beste berghelikopter ter wereld. 

Net nu is Airbus aan een denkoefening bezig om het Lama type-certificaat stop te zetten. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *