Op 28 Februari was het net 60 jaar geleden dat de Alouette III SA3160 zijn maidenvlucht maakte.
Piloten Jean Boulet en Robert Malus vlogen de 3e generatie Alouette voor de eerste keer op het vliegveld van Le Bourget. De nieuwe Alouette had een uitgebreide cabine waar naast de piloot, 6 passagiers konden zitten en was uitgerust met schuifdeuren. De hoofdrotor was 11 meter ipv van de 10,2 meter van de Alouette II. De nuttige lading was maar even 250 kg zwaarder dan zijn voorganger.
De Alouette III had snel succes. Al op 12 Juni 1960 landde het prototype op de top van de Mont Blanc met zeven personen aan boord. Hiermede kon de nieuwe Alouette zijn vermogen en mogelijkheden bewijzen op hoge hoogte. Zes maand later, op 6 November 1960, landde het tweede prototype op de top van de Deo Tibbe in de Himalaya op een hoogte van 6.000 meter. Op 18 Februari 1973, op een demo toer in Afrika, landde de Alouette III op de top van de Kilimanjaro, 6.000 meters boven de zeespiegel. Een paar dagen later landde dezelfde Alouette III op de top van de Mount Kenya, 5.500 meter. Dit maakte dat het toestel snel werd aanzien als de helikopter voor hoge hoogtes.
De Alouette III werd snel een wereldwijde succes story
De eerste productie Alouette III werd uitgeleverd aan Burma op 25 Juli 1960. Het was de eerste helikopter waar het volledige bouwproces plaats vond in Marignane, Frankrijk. Meer dan 1.400 helikopters van het type Alouette III werden gebouwd voor 120 klanten in 80 landen. De Alouette III is nog steeds in dienst in het Belgische leger terwijl het Nederlandse leger de Alouette III tot eind 2015 in dienst had.
De Alouette III werd ook onder licentie gebouwd in India, onder de naam ‘Chetak’, en ook in Pakistan, Roemenie en Zwitserland. Meer dan 600 Alouette III werden onder licentie gebouwd.
De Alouette III vloot had per einde 2018 reeds 7 miljoen vlieguren geboekt. Er zijn vandaag de dag nog steeds 180 toestellen in dienst.
Foto copyright: Airbus Helicopters
Video: Stuntteam van de Belgische luchtmacht in de jaren 1970: de Blue Bees