De Duitse inspecteur generaal, Eberhard Zorn, heeft duidelijk genoeg van de peperdure technologische aankopen van zijn leger, die nauwelijks inzetbaar zijn door allerlei problemen. Daarnaast stelt hij ook openlijk de vraag of deze hoogtechnologische toestellen wel voldoende beveiligd zijn tegen gerichte cyberaanvallen.
De ervaringen met de Tiger aanvalshelikopter en de NH-90 transport- en marinehelikopters hebben de inspecteur-generaal geleerd dat het overmatig gebruikt van hoogtechnologische oplossingen ook een negatieve connotatie kan hebben. Als je de beschikbaarheid bekijkt van deze helikopters voor het Duitse leger dan zie je een dramatisch beeld en als je dan al weet wat die peperdure helikopters hebben gekost kun je de generaal zeer goed begrijpen.
Punt is dat de vorige Duitse minister van Defensie, en huidig voorzitter van de Europese Commissie, de in België geboren Ursula von der Leyen, weinig oog had voor de beschikbaarheid van haar helikopters en nodige bemanningen op langere termijn. Maar ook in België en Frankrijk was de beschikbaarheid van de NH-90 sterk beneden de verwachtingen.
Ter illustratie even de cijfers zoals die eind 2019 beschikbaar waren. De Bundeswehr bezat 75 NH-90 helikopters, daarvan waren er slechts 9, (negen), of 12% operationeel inzetbaar. Bij de Airbus Tiger gevechtshelikopters was het rapport niet veel beter, daar waren er slechts 12 van de 53 helikopters (22%) inzetbaar. Vertraagde leveringen en gebrekkige onderdelenleveringen zijn en blijven de redenen van de zeer beperkte inzetbaarheid van deze toestellen. Over de invloed op het pilotenkorps kun je hier een stuk lezen.
De inspecteur-generaal pleit er ook voor om de helikopters terug robuuster te ontwerpen om bij mogelijke uitval van GPS satellieten of hoogtechnologische avionics gewoon verder te kunnen vliegen. Hij lijkt erop dat generaal Zorn een duidelijke vinger in de pap heeft bij de beslissing om het STH (Schwerer Transport Helikopter)-project te herbekijken.
Blijkbaar wil Duitsland stoppen met geldverslindende helikopterprojecten die weinig of geen bijdrage leveren aan het leger maar wel een leuke geldstroom opleveren voor sommige fabrikanten. De vraag stellen is misschien makkelijk maar of een constructeur op dezelfde golflengte zit als generaal Zorn is de vraag.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
Foto copyrights: Bundeswehr/Sebastian Wilke