Airbus Helicopters heeft Safety Information Notice 3463-S-00 uitgegeven met training advies over VRS (vortex ring state) trainingen en overwegingen over de 'Vuichard VRS recovery' techniek. Hieronder de tekst van Airbus.
Na de publicatie over hoe te ontsnappen aan een Vortex Ring State (VRS) met de "Vuichard hersteltechniek", vindt Airbus Helicopters het belangrijk om ons haar standpunt uit te leggen met betrekking tot de wereldwijde trainingsfilosofie van Airbus Helicopters met betrekking tot VRS en de gevolgen van de verschillende technieken.
De "klassieke techniek" om te ontsnappen aan VRS is door de collectief te verlagen (indien nodig) en met de cyclic vooruit te bewegen om uit de verstoorde luchtkolom te komen. Men verliest wel tamelijk wat hoogte zodat je deze techniek maar kunt toepassen als je op hoogte vliegt.
De "Vuichard" techniek verschilt in die zin dat de piloot de collectief moet gebruiken, terwijl hij met de cyclic naar rechts stuurt en de koerscontrole met de pedalen moet handhaven. Deze techniek is ontworpen om te ontsnappen aan de kolom van dalende lucht door zijwaarts te bewegen.
Vortex ringstatus en Airbus Helicopters' aanbevelingen voor training
In een VRS komen kan je voelen door de rotordrukschommelingen en verhoogde trillingsniveaus. Het gaat verder met het gevoel van lichtheid in de stoel en als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen door de piloot, wordt VRS snel een zeer gevaarlijke situatie. Dit is zeker zo als de helikopter zich dicht bij het oppervlak bevindt. De helikopter zal steeds hogere daalsnelheden ontwikkelen, tot enkele duizenden voet per minuut, terwijl er ook een verlies van effectiviteit optreedt van de cyclic en het voetenstuur. Zonder de juiste reactie en voldoende tijd om te herstellen, resulteert VRS vaak in een ongeval. Een volledig ontwikkelde VRS is erg gevaarlijk en vaak fataal.
Een vroegtijdige detectie en het vermijden van VRS is van cruciaal belang. Piloten moeten het belang van vroeg herstel begrijpen. Piloten moeten worden getraind om VRS in het beginnende stadium te detecteren door de vroege waarschuwingssignalen te herkennen. De "klassieke techniek" is effectief in het voorkomen van dat de helikopter voorbij het beginnende stadium van VRS geraakt. De "Vuichard" techniek kan echter worden toegepast in geval van vroegtijdige waarschuwing in specifieke operationele omstandigheden, zoals achterwind bij definitieve nadering (lage hoogte) of als de helikopter voor een obstakel komt.
Airbus Helicopters heeft VRS-tests uitgevoerd om gegevens te verzamelen om een vollediger en beter inzicht in de aerodynamische belastingen op de helikopter te verkrijgen. Airbus Helicopters beschouwt VRS niet als een normaal onderdeel van het vluchtdomein van een helikopter. Dynamische belastingen op sommige componenten van het rotorsysteem nemen aanzienlijk toe bij volledige VRS en worden niet volledig in aanmerking genomen tijdens de levensduur van de componenten. Als fabrikant adviseren wij om de helikopter niet in volledig ontwikkelde VRS te plaatsen, ook niet op training.
Wij zijn van mening dat VRS-training zich moet concentreren op een duidelijke uitleg, een grondige theoretische beschrijving, met de nadruk op vroege detectie van VRS om te voorkomen dat men in deze situatie komt. De opleiding moet gericht zijn op herkennen van de vroege indicaties, het vermijden van een verdere ontwikkeling en het uitvoeren van de initiële acties.
Hersteltechnieken van volledig ontwikkelde VRS mogen niet worden toegepast tijdens de vlucht. Dit kan echter zonder risico in een vluchtsimulator worden uitgevoerd. In een vlucht simulator kunnen zowel de "klassieke techniek" als de "Vuichard-techniek" worden getraind.
Klassieke techniek en Vuichard hersteltechniek in volledig ontwikkelde VRS
Als de piloot tijdens de vlucht de vroege waarschuwingen niet heeft herkend en zich in een volledig ontwikkelde VRS bevindt, is de "klassieke techniek" effectief voor het herstel.
De "Vuichard hersteltechniek" kan echter worden toegepast in het geval van volledig ontwikkelde VRS in specifieke operationele omstandigheden zoals achterwind in eindnadering of helikopter voor een obstakel.
Conclusie:
Tot zover de Safety Notice van Airbus. Het is ons niet duidelijk waarom Airbus deze Safety Notice nu heeft uitgegeven maar blijkbaar zijn de krachten die ontstaan bij een VRS dermate belangrijk dat ze invloed hebben op de levensduur van bepaalde componenten van de helikopter en heeft Airbus dit nu beter kunnen meten. Deze risico's zijn blijkbaar niet goed in te schatten waardoor Airbus Helicopters de keuze heeft gemaakt om het trainen van een volledige VRS niet langer te adviseren.
En hier wat meer over de Vortex Ring State.