Het nieuwe initiatief van de Amerikaanse regelgever FAA (Federal Aviation Administration) om aangepaste certificatie regels voor eVTOL (elektrische verticale start- en landingstoestellen) vast te leggen, vormen ook het Amerikaanse regelgevingskader voor de Leonardo AW609, en zouden de certificatie en de ingebruikname van de Leonardo AW609 verder kunnen uitstellen tot eind 2024 of later.
Reden van de vertraging is dat het ontwerp van dit nieuw regelgevend kader slechts begin 2023 beschikbaar zal komen voor discussie met vermoedelijk goedkeuring niet voor eind 2024. Dit impliceert ook dat geen enkele eVTOL voor 2025 commercieel zal kunnen vliegen.
Nu is de vraag of de Leonardo AW609 onder de bestaande regelgeving zal worden gecertificeerd of onder de nieuwe nog goed te keuren regels. De nieuwste tiltrotor van Leonardo is reeds jaren in het certificatieproces en het is niet ondenkbaar dat de AW609 gecertificeerd en in gebruik kan worden genomen voordat de nieuwe regelgeving van kracht worden. Leonardo en zijn lanceringsklanten moeten op korte termijn duidelijkheid krijgen wat de FAA van plan is.
In een reactie aan het helikoptermagazine Vertical schreef de Leonardo-woordvoerder dat de AW609 voorafgaand aan de nieuwe regels zal worden gecertificeerd. De civiele tiltrotor AW609 is het uiteindelijke resultaat van het project BA609 dat reeds in 1996 gestart is en nu 26 jaar later nog steeds geen certificatie heeft ontvangen.
Een en ander laat ook lanceringsklant Bristow in de onwetendheid. Bristow zou zich speciaal met Bell bezighouden om de operationele kant van de zaak te ontwikkelen maar ook het werven en opleiden van piloten is voorlopig onduidelijk omdat voorlopig niet geweten is aan welke vereisten de piloten zullen moeten voldoen.
Ondanks deze problematiek is Leonardo toch gestart in haar Amerikaanse fabriek in Philadelphia met de productie van de AW609 waaruit we mogen concluderen dat ze vrij zeker zijn dat de certificatie 'binnenkort' een feit zal zijn. Het eerste productietoestel maakte reeds op 13 oktober 2022 zijn eerste testvlucht.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...