Bezig met laden...

Logboek

Koksijde wil 20 miljoen euro betalen voor de luchtmachtbasis

Koksijde wil 20 miljoen euro betalen voor de luchtmachtbasis

Op 24 april 2019 werd het lot bezegeld van de vliegbasis Koksijde. Toen werd bekend dat de helikopterbasis in 2023 zijn deuren sluit en dat Defensie zijn resterende helikopteroperaties verhuisd naar de luchthaven van Oostende.

We zijn intussen anderhalf jaar verder en zijn de details van deze verhuis duidelijk geworden:

  • de huidige operaties in Koksijde - zijnde SAR (search & rescue) met de vier NH-90 NFH Cayman helikopters en MAR (marine) met de twee overblijvende Alouette III's (tot midden 2021 en dan worden deze missies ook door de NH90 NFH overgenomen) - blijven tot de tweede helft 2023 in Koksijde. 
  • Defensie gaat een langdurige concessie te onderhandelen op de Luchthaven Oostende om de huidige apron 3 te kunnen kunnen gebruiken om er zijn helikopteroperaties onder te brengen.
  • Defensie plant een volledig nieuwe infrastructuur om de vier NH-90 helikopters en 123 man personeel onder te brengen op de luchthaven van Oostende.
  • Verschillende ondersteunende diensten (brandweer, ATC, meteo, etc) zullen door Defensie uitbesteed worden aan de bestaande diensten op de luchthaven van Oostende. Daardoor kan het huidige personeelsbestand van de basis Koksijde, 331 militairen, worden teruggebracht tot 123 in Oostende.   

Ondertussen krijgen ook de plannen voor de herbestemming meer en meer een vaste vorm.  De startnota voor het project uit 2019 maakte duidelijk dat het 365ha grote gebied niet zomaar kon verkaveld worden voor dure kustvilla's maar dat de plaats moest worden gemaakt voor verschillende projecten van de gemeente Koksijde.

Het goede nieuws voor de luchtvaartliefhebber kwam er toen bekend werd dat de bestaande landingsbaan behouden bleef voor de vliegclub, de West Aviation Club. Ook andere luchtvaart gebonden activiteiten, zoals vliegtuigonderhoud en bedrijven actief in de drone-sector, zouden een plaats krijgen in de herbestemming van de militaire basis. 

Sommige gemeentediensten, zoals de Groendienst, de Jeugddienst en misschien ook de brandweer zullen vermoedelijk verhuizen richting oude kazernes verhuizen. En samen met buurgemeente Veurne wordt er uitgekeken om een gemeenschappelijk containerpark aan te leggen op de basis. Ook een KMO-zone zou plaats vinden in het herbestemmingsplan. 

Maar om dit allemaal mogelijk moet Koksijde en zijn notaris-burgemeester Marc Van Den Bussche eerst eigenaar worden van het 365ha grote gebied. Op de jongste gemeenteraad stelde de burgemeester dat Koksijde daarvoor €20 miljoen wil betalen.

Of dit voldoende is voor Defensie, de huidige eigenaar van de basis is niet bekend, maar de FOD Financiën heeft in elk geval een schatter aangesteld om een idee te hebben of dit een billijke prijs. De burgemeester van zijn kant hoopt in elk geval dat €20 miljoen voldoende is en dat de onderhandelingen met Defensie ten laatste eind 2021 kunnen worden beklonken met een overeenkomst.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *