De Noorse AIBN (Accident Investigation Board of Norway) heeft haar finaal rapport gepubliceerd over de fatale crash van een Airbus Super Puma bij Bergen, Noorwegen in April 2016. Bij deze crash vielen 13 doden te betreuren.
In haar finaal rapport adviseert de AIBN om de gearbox van de hoofdrotor van de Super Puma's type AS332 L2 en de H225/EC225 LP te herontwikkelen en vooral oog te hebben op de robuustheid, de betrouwbaarheid en de veiligheid van de gearbox.
Naast dit advies geeft de AIBN nog 11 andere adviezen aan Airbus om de Super Puma aan te passen. Naast het advies aan Airbus adviseert de AIBN ook dat EASA (European Aviation Safty Agency) haar certificatie standaard moet herzien voor grote helikopters zoals de Super Puma. Daarnaast vraagt de AIBN aan EASA om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van scheurtjes in bepaalde lagers die in de luchtvaart worden gebruikt.
Als oorzaak van de crash komt AIBN tot de volgende conclusie: een breuk veroorzaakt door metaalmoeheid in een van de acht overbrengingen in de epicyclische module van de gearbox van de hoofdrotor. Dit leidde uiteindelijk tot het afscheuren van de rotorkop van de gearbox. Het AIBN kwam ook tot de conclusie dat de piloten geen enkele waarschuwing kregen voor de hoofdrotor afbrak. Dertien (13) seconden na de breuk sloeg de helikopter ter pletter.
Het probleem ontwikkelde zich op een manier dat de onderhoudsprocedures noch de monitoringsystemen dit konden detecteren. Dit baart de AIBN grote zorgen omdat bij een vorige crash met een AS332 L2 (G-REDL) ook de hoofdrotor afbrak door metaalmoeheid in de gearbox van de hoofdrotor. Het onderzoek naar deze crash, waarbij in Schotland 16 mensen om het leven kwamen, en de voorgestelde maatregelen door de onderzoekers waren duidelijk niet voldoende om de crash in Noorwegen te voorkomen.
Het rapport bevat ook een aantal bedenkingen over het ontwerp van de overbrengingen in de gearboxen van de AS332 L2 en de H225/EC225 LP. De AIBN gaat hier zeer diep in technische details om aan te tonen dat Airbus de design van de gearbox van de AS332 L1 grotendeels overnam zonder aanpassingen voor de hogere operationele belasting van het model L2. De AIBN besluit dat de twee crashes bewijzen dat de gearbox van de AS332 L2 en de EC225 LP (nu de H225) tegen de limiet van hun maximale belasting functioneren. Het adviseert Airbus om het ontwerp van de gearbox aan te passen.
Aangezien het klassieke 'chip' detectiesysteem dergelijke scheurtjes niet kon detecteren vraagt AIBN aan EASA om haar certificatievereisten voor zware helikopters aan te passen. Mocht het onmogelijk zijn om dergelijke scheurtjes te detecteren dan stelt de AIBN dat EASA moeten eisen dat er een 'veilige' gearbox wordt gebruikt waarbij het falen van een intern component geen catastrofe kan veroorzaken.
In een reactie op het rapport van de AIBN uit Airbus Helicopters nogmaals zijn diepe spijt voor de crash en verwelkomt de conclusies van het onderzoek. Het stelt dat geen enkele luchtvaartautoriteit noch de luchtvaartindustrie dit soort scheurtjes ooit had opgemerkt. De diepgaande analyse van deze crash heeft dit nu wel gevonden. De door de luchtvaartautoriteiten goedgekeurde maatregelen, die intussen genomen zijn voor de H225, laten toe dat het type helikopter terug kan vliegen, aldus Airbus Helicopters. Airbus Helicopters bevestigd ook dat er verdere verbeteringen komen aan de H225, als onderdeel van een normaal doorlopend verbeteringsproces.
Je kunt hier een video van de AIBN bekijken die alles zeer duidelijk aantoont.
Je kunt de volledige versie (171 pagina's) van het rapport hier lezen.
Ondertussen heeft EASA gereageerd; hiervan krijgt u in de komende dagen een verslag.
Foto copyrights: AIBN